Annonse:
Annonse:

Helsesøster svarer

 
JEG BLØR NÅR JEG BÆSJER!
Hei Helsesøsster!
Jeg har et problem som jeg er VELDIG flau over..Vær gang jeg bæsjer, så sprekker huden rundt åpningen opp!Det blør MYE, og jeg er veldig sikker på at det ikke kommer fra lenger inn enn rundt åpningen. Det gjør også ganske vondt, og det begynner å bli ganske ille nå.. det har vært der i rundt et år nå, men bare de sisste par måndene har det blitt virkelig plagsomt
Jeg prøver å spise nok fiber for å gjøre ting bedre, for ting har vært litt hard for å si det sånn..
HJELP!Takk på forhånd :)
Gir det seg ikke må du snakke med lege om det.
Jeg kan selvfølgelig ikke si det akkurat hva dette er, men det er som regel ikke noe farlig som er årsaken til at det kommer friskt blod fra endetarmen. Vanligvis skyldes blødningene rifter eller hemoroider pga. hard mage. Hemoroider kan også gjøre vondt eller klø, og man kan noen ganger merke dem som klumper utenfor endetarmsåpningen. Er du plaget av hard mage, bør du legge litt om på kosten din slik at avføringen blir mykere. Drikk nok vann. Kokt svisker, grove kornslag(samt kli, linfrø og solsikkefrø) og grønnsaker virker mykgjørende på avføringen. Cultura og biola er bra for magen. Du sier du spiser fiber - husk at fiber alene ikke vil virke, du må også drikke nok slik at fiberet du får i deg kan suge opp væsken og gjøre avføringen mykere.
Mange som er plaget med forstoppelse får for mye kumelk, så begrens mengden til ca 6 dl om dagen, og erstatt gjerne en del med syrnede melkeprodukter. Spiser du masse fiber og samtidig drikker for lite, vil kostrådene virke mot sin hensikt, så rikelig med vann er viktig! Beveg deg nok, gå en tur daglig, det setter i gang tarmbevegelsene.
Bortsett fra dette kan du ta laktulose som du får kjøpt uten resept på apoteket. Vanlig dose er 1,5 - 3 ml. Du må drikke nok vann dersom dette skal virke.
Har du hemoroider kan du kjøpe salve på apoteket mot dette. Du smører rundt endetarmen og litt inn i åpningen med salven(f.eks sheriproct, alkos anal, m.m.). Dersom dette ikke hjelper bør du snakke med fastlegen din om dette. Du skal ikke være redd for å ta dette opp med foreldre og lege. Det er et helt vanlig problem og noe som skjer med de fleste av oss en eller annen gang i livet:)

Dersom du har blodig diaré eller dette ikke gir seg etter å ha fulgt rådene skal du kontakte lege.
Hilsen  Helsesøster Grethe
Annonse:
Annonse:
Fått svar?
Hvis du har sendt inn et spørsmål fikk du et spm. nr. Skriv det inn her, og søk, for å se om du har fått svar.
Spm. nr.:  
Annonse: